14 дни остават до изборите 2 в 1. Подготовката за вота

...
14 дни остават до изборите 2 в 1. Подготовката за вота
Коментари Харесай

Според Стефан Манов от ЦИК основният брой недействителни бюлетини се дължи на грешка на избирателя

14 дни остават до изборите 2 в 1. Подготовката за вота не стопира, а в 245 секции в чужбина ще гласуваме с машина. Най-много заявки за гласоподаване за представители в 50-ия парламент са подадени от Турция. 

" Много е значимо да обясняваме на гласоподавателите, че в машинното гласоподаване няма вероятни изненади. Процесът е изработен по този начин, че да има неколкократни проверки и гаранции. Паническата реакция на ЦИК няколко часа преди локалните избори сподели неспособността на ЦИК да ръководи тези процеси. Сега нещата потеглиха много по-рано. Има основна смяна в метода на институциите към организацията на изборите. Този уикенд бяха оповестени и методическите инструкции за СИК, две седмици преди изборите, това е насърчителна вест. Има предпочитание да се изтрие неприятният спомен ", коментира Стефан Манов от публичния съвет към ЦИК в предаването  " България заран ".

Той открои три значими стадия в подготовката на машинния избор. Първият е обвързван с  удостоверяването на сходството на машините  - ревизират се техните параметри, с цел да бъде осъществен избор по почтен метод. Вторият стадий е т.нар.  " доверено създаване "  - в предпазена среда под надзор на ЦИК се построява софтуерът, който ще бъде заложен. Третият стадий е  зареждането му  във всичките машини във всички секции в страната и в чужбина, като във всеки стадий участват представители на политическите партии, регистрирани за изборите, и наблюдаващи.

" По цялата верига има  доста повече гаранция, в сравнение с в хартиения избор ", съобщи Манов.

Според него главният брой недействителни бюлетини се дължи на  неточност на гласоподавателя . Например, изпуснали сме да гласуваме за партия, а сме отбелязали единствено преференция, или пък сме поставили знак " Х " не върху квадратчето, а пред него. По думите му машината ни пази от този тип неточности.

" Предизвикателството пред гласоподавателите е да бъдат стимулирани. Какво направиха политическите партии, с цел да привлекат гласоподавателите? Политическите партии в страната разчитат на водачи, с цел да пернат гласоподаватели към тях. Големият проблем в България последните години е  доста ниската изборна интензивност ", добави Манов.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР